Veelgestelde vragen

(of dingen die we je graag uitleggen)

WAT IS DE FOODCHALLENGE?

De FoodChallenge is een eet- en ontdekprogramma van cateraar Hutten in samenwerking met Stichting Voeding leeft. Het doel van de Challenge is om samen met je collega’s de kracht van voeding te ervaren en leren wat dit voor jouw vitaliteit kan betekenen.

Over deelname

Kan ik ook individueel (dus zonder werkgever) deelnemen?
Helaas niet. Lees hier waarom, en wat je wel kan doen.

Ik ben niet (elke dag) op het werk. Kan ik dan wel meedoen?
Ja, deels wel. De mails kan je gewoon ontvangen, en de website kan je natuurlijk overal lezen. Daar staan alle recepten en alle informatie op. Je kunt dus alles mee eten en ervaren.
Echter, in de periode dat je er niet bent zullen in het kader van de Challenge speciale lunches in het bedrijfsrestaurant zijn, die zal je niet mee kunnen proeven. Er zit daarnaast een sociaal aspect aan de Challenge: van je collega’s horen hoe zij het ervaren is leuk en leerzaam. En de Food Coach zal je niet persoonlijk kunnen spreken.

Ik heb mail van jullie gekregen, doe ik dan automatisch mee?
Nee, je doet pas mee als je daar zelf voor kiest. De FoodChallenge wordt je aangeboden door je werkgever, en die heeft ons je e-mail adres doorgegeven. Een daarbij ook de toestemming om je een aantal mails te sturen om je te vragen of je mee zou willen doen. Pas als je de intake vragenlijst invult wordt je als deelnemer beschouwd.
Je kan in de periode totdat de Challenge begint nog overwegen of je meedoet, of op elk gewenst moment er toch vanaf zien. Ook tijdens de Challenge kan je je uitschrijven of maar voor een deel meedoen.

Wat betekent het als ik me opgeef?
Eigenlijk niet meer dan de intentie uitspreken dat je de Challenge aangaat. Als je de vragenlijst invult tellen we mee je als deelnemer. Je bent niet verplicht om anders te eten of iets te kopen, en ook niemand uitleg verschuldigd. Wat we je voorstellen is dat je dagelijks van ons informatie ontvangt over een aspect van voeding, en zo gaandeweg kennis opbouwt. Daarnaast zijn er speciale maaltijden beschikbaar in het bedrijfsrestaurant en te koop voor thuis. Zo leer en ervaar je over ons idee van voeding. Je blijft natuurlijk vrij om te kiezen wat je leest en eet.

Wat wordt er geregistreerd over mij?
Wat je ons over jezelf vertelt is alleen voor jezelf. We houden bij of je meedoet, je antwoorden op de intake vragenlijst en de dagelijkse vragen. Daarmee kunnen we je je voortgang laten zien en motiveren. Dit zie alleen jij.
Daarnaast willen we graag leren van wat we doen. Daarom maken we ook geanonimiseerde overzichten en berekenen we gemiddelden over alle deelnemers heen. Door goed te kijken welke verbanden er bestaan tussen eigenschappen van deelnemers en hun ervaringen kunnen we meer inzicht krijgen en ons programma verbeteren. Bij die eigenschappen moet je denken aan de intake vragenlijst, zoals interesse in voeding, leeftijd en eetpatroon.

Ik wil alsnog meedoen of juist niet. Kan dat?
Ja. Als je ooit een mail van ons gekregen hebt kan je daarmee op elk moment voor of tijdens de Challenge nog instappen, door de link daarin te klikken. Als je de mail kwijt bent kun je op de inlogpagina een nieuwe aanvragen.
Als je wilt uitstappen ga dan naar de instellingen pagina en kies voor ‘account verwijderen’. Je kunt ook kiezen om mails en SMS-en stop te zetten maar je account te laten bestaan.

Over voeding

Gaan we biologisch eten?
Niet per se. Biologische producten passen prima bij onze adviezen en recepten, en in ready to cook maaltijden worden zoveel mogelijk duurzame ingrediënten gebruikt. Dus als je kiest voor biologisch, prima. Maar dat is niet waar de FoodChallenge over gaat, en daarom leggen we daar tijdens de Challenge geen nadruk op. Vers, onbewerkt en gevarieerd, daar gaan we voor!

Is er ook een vegetarisch menu?
Nee, helaas is er geen geheel vegetarisch menu beschikbaar. Wel is er bijna elke dag een vegetarische optie voor de lunch en eten we 1 a 2 x per week vegetarisch voor het diner. De FoodChallenge heeft namelijk de filosofie dat het helemaal niet nodig is om elke dag vlees, vis of gevogelte te eten maar wel af en toe. Onbewerkt vlees of vis levert namelijk veel goede bouwstoffen en daarom zijn wij van mening dat het in een volledig voedingspatroon past.
Dit is puur vanuit voedingsperspectief gezien. Er zijn veel mensen die er voor kiezen om geen vlees of vis te eten vanuit duurzaamheid of vanuit karmische overwegingen, en daar hebben we respect voor. Los van de FoodChallenge is het verstandig om stil te staan bij hoe je de verminderde inname van essentiële voedingsstoffen kan aanvullen als je vegetarisch of veganistisch eet. Tekorten aan vitamines A, B12 en D en de mineralen calcium en zink komen vaak voor. Overleg met onze Food Coach of je eigen huisarts of dit bij jou het geval is en wat je eraan kunt doen.
Wij zullen hier nog uitgebreider bij stil staan in week 4 van de FoodChallenge.

Ik ben zwanger. Is het verstandig om mee te doen?
Gefeliciteerd! De FoodChallenge is prima te combineren met zwangerschap. Het is namelijk geen “dieet” maar lekker eten met zoveel mogelijk onbewerkte producten die boordevol goede bouwstoffen zitten. Sterker nog: het kan je extra kan helpen.
Het enige waar je op moet letten is dat je niet meer dan 2x per week vette vis eet (zoals zalm en makreel). Op het avondmenu staat 1x per week vette vis en tijdens de lunch 2x, maar er is dan altijd nog een niet-vis optie om uit te kiezen. Verder is het belangrijk dat als je trek krijgt of je slap voelt je gewoon iets eet. Luisteren naar je lichaam is in jouw situatie extra belangrijk. Kies dan bijvoorbeeld iets uit de tussendoortjeslijst en varieer hier zoveel mogelijk mee. Staat een bepaald soort eten je tegen, eet het dan gewoon niet.

Ik ben allergisch of gevoelig voor sommige voedingsstoffen. En nu?
In principe kan je gewoon meedoen. Als je al weet welke dingen je beter niet kunt eten, dan laat je dat staan. Op de receptenpagina’s kan je precies lezen wat er in elk gerecht verwerkt is.
Als je niet zeker bent of meer wilt weten, dan raden we je aan eerst met de Food Coach een afspraak te maken. Zij kan en mag je adviseren over jouw specifieke situatie.

 

ANDERE VRAGEN

Voor alle andere vragen kan je ook gerust mailen naar info@food-challenge.nl.